萝岗,萝岗区,萝岗网,萝岗香雪论坛,萝岗论坛,广州开发区论坛,萝岗网站,广州萝岗,萝岗门户,萝岗新城,萝岗人的家

发新话题 回复该主题

90后想对70 80后说的话 [复制链接]

1楼萝岗橙
我係90后嘅人。呵呵。我鄙视非主流。呵呵。 !
我係90后,对于网上70后and80后对我哋嘅评价,我需要补充      
90后唔係都钟意AU,唔係都钟意非主流      
我哋亦都唔係全部都唔讲道德,唔讲素质      
我哋亦都有三好学生,有优秀干部和优秀团员      
係学校我哋亦知道好好咁去学习,有人话我哋靠爸爸      
我先14岁,升初三,学业仲未完成,我只能靠爸爸      
总不能让我现在去外面打工吧?      
如果以家打工,比70 80嘅睇到係唔係又话我哋唔好好学习了?      
係公交车上我哋知道要俾老人,幼儿,孕妇让坐      
同我哋相反嘅係,係公交车上,似乎亦有70后80后嘅冷眼旁观冇坐位嘅老人,孕妇褂?      
话我哋都玩AU,讲实话我都玩过。      
话我哋都钟意非主流,但係,我哋仲係着住校服来往在学校之中      
我哋仲係着住整齐大方得体嘅衫穿梭与街巷之中      
话我哋唔做家务,我哋倒翻转嚟捻,当我哋伸手要帮父母做家务嘅时候      
而大多数父母都係讲同一句说话:哩度冇你嘅事,快翻去睇书学习喇!      
我哋唔係学习嘅机器,我哋都有我哋嘅爱好,我哋嘅思想      
70 后。80后都走过我哋嘅年代,你哋都应该好清楚,我哋仲係一群细佬仔,唔懂事嘅细佬仔。      
果d堕落嘅90后,係因为缺少爱,或者佢哋碰上了离异嘅父母      
也许佢哋遭受到了伤害,而面对哩d,你们70后, 80后都说了些什么?      
青春是可以被原谅的吧?犯错嘅青春就好似被暴风雨袭击过嘅城市      
佢需要嘅唔係人哋嘅讽刺,批评,而係关爱      
但係面对比我哋大好多嘅70 80后,你哋是否对堕落嘅90后给予了关爱?      
人之初,性本善。90后大部分都仲未成年,对于不良信息嘅抵抗能力好弱      
一个鸡蛋长时间泡係醋里,外壳都会被腐蚀    
面对社会,面对网络,有几多不良信息係里面?俗语都有讲,学坏好容易学好好难      
对于果d学坏嘅90后,你哋给予正常嘅建议了?      
你哋大部分都係批评~讽刺同挖苦!      
我哋出生在90年代唔係我哋嘅错,相反,我哋有比你哋更激烈嘅社会竞争      
我哋必须要学比你哋当初学嘅更深嘅知识,因为我哋係祖国嘅未来      

90后现在也都处于青春叛逆期,所以就产生了反叛心理,这也是70 80 经历过的
2楼糯米糍

...

讲出左我地90后心声啊
3楼梅花

:default21: :default20:
4楼禾雀花

回复 2# jerrykimac 的帖子

呵..   多谢支持喔。

我都支持一下啦
反反复反复反复

回复 5# 爆牙 的帖子

哈,多谢晒。:default5:

回复 1# tirmisu 的帖子

你可不能这样妄加定论的,别以为我们80后没好人,90后有一些人真的好不到哪里去,只知道玩

回复 7# zhongyinbing 的帖子

但係你哋70后80后都经常话我哋90后冇好学生喇~
话我哋乜脑惨,啊~~~  果d。。
哩d係一部分。玩,係人都会噶喇。

5使!应该的!
反反复反复反复
发新话题 回复该主题