萝岗,萝岗区,萝岗网,萝岗香雪论坛,萝岗论坛,广州开发区论坛,萝岗网站,广州萝岗,萝岗门户,萝岗新城,萝岗人的家

发新话题 回复该主题

关于萝岗的结婚风俗,有无人话下我知? [复制链接]

1楼萝岗橙
:default10:
就系甘嘅。我BF就萝岗人,我就5系。
而且佢系独仔,有三个姐姐。
我就城市独生女。
就因为甘啦。
佢屋企人逼我地分手
话我5系本地人,仲要独生女
萝岗镇龙都5算本地
甘萝岗人结婚都系本村同本村,本村同隔离村??
佢屋企人不停逼佢去相亲。本村的隔离村的,宜家暂时顶5顺就去了一个。。
╮(╯▽╰)╭我话迟D户口转黎广州我亲戚到都话5算广州。。
:default9: 我BF好听屋企话噶,孝顺仔一个,但系佢又中意我的,屋企第一,爱情第二,
萝岗结婚风俗系米非本地不娶咖?.

啦啦。十一月,佢妈就同我讲
以后咧佢仔只会捧老豆老母骨灰
我老豆老母骨灰咧就我自己捧
同意咧就明年过完年订婚
5同意就5好浪费大家时间
但系咧。我家就无咁嘅风俗,问过我爸妈,我地就应承左。
骨灰黎D捧都系最后子女对父母的孝道,边个都一样的。
我爸妈对佢就很一般,但系我锺意佢,我屋企尊重我的决定
但系应承左佢屋企以后,佢屋企宜家全家出动逼佢同我分手了
不幸嘅我,承受5住工作同家庭压力的BF。。被逼分开
佢俾屋企整左系附近工作。一个大学生,要佢打更,笑死我。。宜家为左过年,入厂打杂。
其实一个男仔25,26结婚我觉得无问题咯。但系系米萝岗的家庭都系甘
叫人地订婚,又逼人地分手。。。
而且奇怪的系,我每一次去去屋企都对我好好哦。。完全睇5出佢地讨厌我。或者5锺意我。:default9:
我地两个5舍得。但系又5可以5分手。屋企,爱情。。。
变左二选一的难题

萝岗啊萝岗啊。。。你地风俗点噶?
最后编辑傻瓜多多 最后编辑于 2010-12-14 20:03:51
我在天河。。。
2楼糯米糍

原帖由 傻瓜多多 于 2010-12-14 17:39:00 发表
:default10:
就系甘嘅。我BF就萝岗人,我就5系。
而且佢系独仔,有三个姐姐。
我就城市独生女。
就因为甘啦。
佢屋企人逼我地分手
话我5系本地人,仲要独生女
萝岗镇龙都5算本地
甘萝岗人结婚都系本村同本村,本村同隔离村??
佢屋企人不停逼佢去相亲。本村的隔离村的,宜家暂时顶5顺就去了一个。。
╮(╯▽╰)╭我话迟D户口转黎广州我亲戚到都话5算广州。。
:defa

我可以负责任的话你知,绝对不是!你遇到个个家庭系极品~~你bf太软弱了:default16:
3楼梅花

确实无咁噶说法,非本地不娶?我还本地的绝对不要呢!呵呵!开玩笑,其实你可以同你bf商量,我想问下你bf系萝岗边条村噶?咁“盟塞”既?!:default11:
4楼禾雀花

股份问题:default6:
身材好正!

回复 3# 真天真 的帖子

:default4: 偷偷话你知。。岗贝村的。。
我在天河。。。

回复 4# 小超 的帖子

有股份噶??钱大晒,我无声出:default4:
我在天河。。。

宜家萝岗都定佐终身股,可能距屋企人想距娶个萝岗的,有钱分。
→∶彩渱侑⑦種顏铯

→∶咜忿莂潒征着⑦種吥茼の噫図

→∶那莪們亽侑凣種顏铯呢

→∶媞俖呮媞單蒓の①種顏铯

回复 7# lokio 的帖子

为左钱牺牲自己仔的幸福。。。
话晒都得一个仔。。哎。我接受5到囖、、
我在天河。。。

如果他的家人是这样的话,90%都是因为股份分红问题,因为不是本地的现在很难迁进来,而且好像现在分配名额有限,要递补的,好像一个人去了才能算嫁进来的一个人,或许是因为这样吧~你可以开导下你男友,如果真的他连这个都妥协的话,证明他还不够爱你,你可以再考虑考虑了,毕竟是终身大事。:default15:
女人穿上婚纱的一刻是全世界最漂亮的~

回复 9# 三顺 的帖子

:default34佢已经很决绝。。屋企用闹人的方法。。逼死佢。。
         因为最后佢同我讲佢爱我,只系屋企的原因所以很遗憾。家人系一世的。
         因为初恋后爱上佢,我已经系用尽我所有的勇气,我一直期待同佢相守的一刻
         等一年吧。。就当睇下爱情,家人,定系钱赢、、
我在天河。。。
发新话题 回复该主题